Evaluatie van Leerpraktijkcentra voor bijstandsgerechtigden in Rotterdam.

Onderzoek naar de resultaten en werkzame ingrediënten van Leerpraktijkcentra in Rotterdam, waarin gemeente en sociaal ondernemers samenwerken. In deze Leerpraktijkcentra worden mensen met een bijstandsuitkering in de gelegenheid gesteld om werkervaring op te doen, te scholen en te werken aan hun belemmeringen teneinde de stap naar betaald werk te maken.

Met het programma Samen voor Zuid werkt de gemeente Rotterdam aan het verlagen van het aantal mensen met een bijstandsuitkering in de gebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde, de focusgebieden van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Doel van Samen voor Zuid is om het bij[1]standsbestand te verlagen van 40% naar een proportioneel aandeel van 32% in 2031. Eén van de doelgroepen van het programma Samen voor Zuid zijn werkzoekenden met een Participatie-uitkering die door een veelheid aan redenen en belemmeringen niet direct bemiddeld kunnen worden naar werk. Het gaat om mensen die wel willen werken, maar bijvoorbeeld onvoldoende beheersing hebben van de Nederlandse taal, te maken hebben met privé- en huiselijke problemen, stress hebben over schulden of onvoldoende fysieke of psychische conditie hebben om duurzaam aan het werk te komen. Voor deze doelgroep zijn Leerpraktijkcentra (LPC’s) ontwikkeld: laagdrempelige plekken in de wijk waar werkzoekenden op basis van het ‘first place, then train’-uitgangspunt gedurende 32 uur per week werken (met behoud van uitkering) combineren met leren en het oplossen van belemmeringen voor een (her)intreding op de arbeidsmarkt. In 2021 is de gemeente gestart met de opzet van drie leerpraktijkcentra in Rotterdam-Zuid. Inmiddels zijn ook elders in Rotterdam-Zuid leerpraktijkcentra opgezet.

Dit rapport beschrijft de resultaten van een evaluatie die is uitgevoerd bij vier Leerpraktijkcentra die met een subsidie vanuit de EU (REACT-EU, Kansen voor West II) zijn opgezet: Stichting KOCO in Carnisse, Skillszkitchen in Beverwaard, Stichting Rotterdam Kookt in IJsselmonde en Sanna op Zuid in Lombardijen. Klik op de afbeelding hieronder om het rapport te openen: