Bestaans(on)zekerheid

Bestaanszekerheid van inwoners is een fundament voor een gezonde en veerkrachtige samenleving. Terwijl Nederland in ongekende welvaart leeft, spelen er tegelijkertijd prangende uitdagingen zoals armoede, gezondheidsongelijkheid en sociale uitsluiting. Dat is vaak onrechtvaardig en gaat gepaard met grote maatschappelijke kosten en persoonlijk lijden. Daarom is het is het essentieel om te begrijpen hoe de basale basisbehoeften van wie het aan bestaanszekerheid ontbreekt, gewaarborgd kunnen worden.

Bestaanszekerheid verwijst naar een bestaan met voldoende en voorspelbaar inkomen, een woning, toegang tot onderwijs en zorg. Daarentegen verstaan wij onder bestaansonzekerheid de toestand waarin het voor mensen door marginalisering ontbreekt aan de materiƫle, culturele en sociale hulpbronnen die nodig zijn voor goed leven. Bij deze ongelijk verdeelde hulpbronnen gaat het dus om geld & huisvesting, je eigen attitude, kennis en vaardigheden, wie je kent & wat je bekenden voor je kunnen betekenen.

Binnen CARE lab Rotterdam richten we ons op praktijkgericht onderzoek dat de complexiteit van bestaans(on)zekerheid in de stedelijke context in kaart brengt. We werken samen met academici, beleidsmakers, uitvoerende professionals en bewoners om onderzoek te doen, inzichten te delen en praktijken te verbeteren. We volgen bijvoorbeeld experimenten rond maatwerk in het sociaal domein, en aan experimenten met het bieden van Gegarandeerd Inkomen aan mensen in uiterste marginalisering. Ook deden wij onderzoek voor de Kennisagenda bestaansonzekerheid en dementie.