Publicaties
Al doende leert men?
Resultaten en werkzame ingrediënten van Leerpraktijkcentra in Rotterdam, waarin gemeente en sociaal ondernemers samenwerken. In deze Leerpraktijkcentra worden mensen met een bijstandsuitkering in de gelegenheid gesteld om werkervaring op te doen, te scholen en te werken aan hun belemmeringen teneinde de stap naar betaald werk te maken.
Kinderen in armoede
In Rotterdam leven ruim 20.000 kinderen in armoede. Dat is ongeveer 1 op de 5 kinderen en in sommige wijken zelfs meer dan 1 op de 3 kinderen. Eén van de beleidsmaatregelen op het gebied van armoede is de pilot "integrale intensieve gezinsaanpak", gestart in 2019....
Onderzoeksrapport: Los maken wat vast zit: maatwerk voor Rotterdammers
Hoe kan je maatwerk leveren voor Rotterdammers wie vastlopen in het systeem en waar loop je dan tegenaan? In PRIO werd hiermee gexperimenteerd. De bevindingen lees u hier.
Resocialisatiebudget verbetert welzijn en voorkomt maatschappelijke overlast en criminaliteit
Veel gemeenten zien het belang van bestaanszekerheid, maar er worden nog weinig concrete stappen gezet. In Den Helder zijn er al wel lessen opgedaan bij een experiment waar cliënten in de forensische psychiatrie 3 jaar lang een vrij besteedbaar verhoogd inkomen ontvingen.
Zoektocht naar goede zorg. Zeven aanbevelingen op basis van het onderzoek ‘Kwetsbaar en krachtig 2’
Wat maakt zorg tot goede zorg? Uit ons onderzoek blijkt dat mensen met een beperking gewoon willen meedoen. Ze willen geaccepteerd en gezien worden en van betekenis zijn voor de mensen om hen heen. Lees hier de aanbevelingen.
Onderzoek Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd & Gezin
Deze tussenrapportage bevat de eerste resultaten van een meerjarig onderzoek naar de (ervaren) effecten van de inzet van POH J&G in Rotterdamse huisartspraktijken.
Verhalenboek: Kwetsbaar en krachtig
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) spreekt de gemeente Rotterdam burgers aan op hun kracht en eigen verantwoordelijkheid. ‘Zelfredzaamheid’ en ‘meedoen’ zijn de sleutelwoorden. Wat vinden mensen met een beperking hiervan?
Onderzoeken Kwetsbaar en Krachtig
Het is belangrijk om te weten hoe de zelfredzaamheid van kwetsbare Rotterdammers zich ontwikkelt, om te weten wat werkt en om te weten waar mensen behoefte aan hebben. De gemeente Rotterdam onderzocht.
Mensen met multiproblematiek zitten aanvankelijk niet te wachten op integrale zorg
Wereldwijd is er brede consensus dat integrale ondersteuning de beste manier is om mensen met multiproblematiek hun leefomstandigheden te laten verbeteren. Maar willen mensen met multiproblematiek dit zelf wel?
Ondersteuning in de wijk voor Volwassenen met Multi-problematiek
De Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) heeft onderzoek gedaan naar de ondersteuning van kwetsbare Rotterdammers die op meerdere levensdomeinen problemen ervaren. Daarbij zijn 60 kwetsbare Rotterdammers geïnterviewd, waarvan 35 een jaarlang zijn...
Maatwerk aan de keukentafel
Maatwerk wordt vaak als oplossing gezien voor te veel regels en bureaucratie. In dit artikel onderzoeken we hoe maatwerk concreet gestalte krijgt in de gemeentelijke
uitvoeringspraktijk en welke spanningen dit oproept in de context van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (2015).
Public encounters and the role of citizens’ impression management.
L.E. Oldenhof and E. Linthorst (forthcoming 2021). Public encounters and the role of citizens' impression management. In: P. Hupe ed. The politics of the public encounter: what happens when citizens meet the state. Cheltenham: Edward Elgar Publishing Ltd.
Als wetgeving niet zwart of wit is, maar grijs
Linthorst en L.E. Oldenhof (2020). Maatwerk aan de keukentafel: van ‘hoera’ begrip tot betwiste norm. Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht, 209 (8), 511-521.